//
čitate...
SEO

Google vesti: Bolja povratna sprega ili Novi Google Analytics

Pre izvesnog broja godina, završio sam Elektrotehnički fakultet, smer Automatika. Ako sam nešto naučio na svojim studijama, to je da je povratna sprega promenilasvet. Kada čujemo pojam „povratna sprega“, verovatno nismo ni svesni gde je ona sve uključena. 

Povratna sprega je mogućnost sistema da posmatra rezultat svoga rada na izlazu procesa i izračuna i vrati te rezultate na ulaz sistema kako bi se greške ispravile i kako bi ceo sistem radio tačno.

 

„Svašta“, pomislićete Vi, „čemu ova priča i kuda vodi?“ Razmislite, mi možemo da pričamo i izgovaramo reči, samo zato što ih čujemo! Čujemo ono što izgovaramo i ako pogrešimo, toga smo svesni i sledeći put izgovorimo bolje. Ne bismo mogli da pričamo da ne čujemo rezultat našeg govora, taj izlaz procesa govora. Ovo je jedini razlog zašto ljudi koji ne čuju imaju problem sa govorom. Ne zato što ne znaju da govore, već zato što ne čuju rezultat svoga rada, odnosno izgovora.

 

Google_analytics_-_new_and_imp

 

Povratna sprega je uključena u funkcionisanje našeg organizma, u svaku mašinu na ovome svetu, uključena je u sve oko nas. Dok kucam ovaj tekst, ja gledam u monitor i ispravljam greške koje načinim. Da ne mogu da vidim rezultat svog tipkanja ili da mi je monitor pokvaren, ne bih mogao ni da radim na ručunaru bez obzira što je ulaz mog sistema, tastatura sasvim operabilna.

 

Nama su bitni rezultati našeg rada i povratna informacija o njima, na osnovu njih napredujemo!

 

Kao i sve druge bitne stvari u životu, ovaj princip je primenjiv na mnoge oblasti, pa i na biznis. Ukoliko znamo šta naši korisnici misle o nama, znaćemo da li radimo dobro ili loše i znaćemo da korigujemo naše ponašanje i postupke. Ako govorimo o našoj oblasti rada, što je optimizacija sajta, taj dragoceni alat koji nam vraća informacije iz spoljnjeg sveta, na osnovu koga znamo ko, odakle i kako je posetio naš sajt, je Google Analytics.

 

Ovako moćan alat je neprocenjiv u praćenju i analiziranju poseta na vašem sajtu i daje vam potrebnu, povratnu informaciju šta se dešava povodom vašeg sajta u velikom „Internet svetu“. Ono što je novo, od juče, 17.03.2011., je lepo iznenađenje koje dolazi iz Googla: unapređeni Google Analytics. Još boljeg izgleda i sa još boljom statistikom. Za sada je još uvek pristup omogućen ljudima koji ga testiraju, ali uskoro će doći i do nas. Neke od novih stvari koje nam nudi novi Analytics su:

 

  • Nova Home sekcija.
  • Nova početna stranica.
  • Novi alat za pravljenje izveštaja i mnogo toga drugog i lepšeg.
E pa dragi moji, sada ne možete reći više: otkud ja znam šta ljudima treba i šta im je interesantno na mom sajtu! Sada ćete to moći još bolje videti u Google Analyticsu koji je pravi primer povratne informacije ili povratne sprege sa početka priče.

 

Do sledećeg teksta ili kafe, ostajte mi zdravo!
Advertisements

Diskusija

Nema komentara.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

Poslednje na Twitteru

Greška: Tviter nije odgovorio. Molimo vas da sačekate nekoliko minuta i da osvežite ovu stranicu.

Advertisements
%d bloggers like this: