//
čitate...
Uncategorized

Benefiti IP telefonskog rešenja

Test preuzet uz dozvolu portala Indikator.

Indikator-benefiti-ip-telefons

Opšta tendencija savremenih telekomunikacionih sistema i usluga u svetu pa i kod nas jeste migracija sa klasičnih PBX telefonskih centrala na sistem IP telefonije kao i konvergencija data, voice video sadržaja preko jedinstvene telekomunikacione infrastrukture i sistema za prenos podataka. U okviru ovog izdanja fokusiraćemo se više na dizajn i benefite IP telefonskog sistema sa posebnim akcentom na uštede koje je moguće generisati samim njegovim korišćenjem.

Izbor proizvođača IP telefonskog rešenja za većinu kompanija bazira se sa jedne strane na korisničkim funkcionalnostima, ceni potrebne komunikacione opreme i realizacije projekta a sa druge strane na zadovoljavajućem nivou pouzdanosti i efikasnim mehanizama za održavanje sistema. Za neke kompanije to je prosto pitanje imidža ili prestiža, medjutim ono što je u svakom slučaju neizbežno to je generisanje velikih ušteda i efikasna ROI kalkulacija na čemu se bazira brz povratak investicije.

To je u današnje vreme i najbitniji argument za menadžment jedne kompanije koji direktno utiče na odluku da se krene u realizaciju IP telefonskog rešenja. Naš cilj je da u ovom izdanju svim čitaocima a naročito potencijalnim klijentima ukratko približimo koncept na kome se bazira jedan IP telefonski sistem i da opišemo interesantne scenarije poziva na osnovu kojih je moguće generisati značajne uštede.

Standardni Deployment model

Standardni dizajn IP telefonskog rešenja bazira se na Multisite Deployment modelu sa centralizovanim procesiranjem poziva. To znači da se klaster za procesiranje poziva nalazi u centralnom sedištu kompanije i da su na njega registrovani svi IP telefoni kako sa centralne tako i sa svih udaljenih lokacija. U okviru ovakvog dizajna bitno je obezbediti visok nivo raspoloživosti u slučaju otkaza kako sistema za procesiranje poziva tako i WAN linkova. U zavisnosti od ukupnog broja IP telefona to obezbedjujemo sa najmanje dva redudantna servera za procesiranje poziva koja čine klaster na centralnoj lokaciji i Survivability funkcijom voice-gateway rutera na udaljenim lokacijama. Dakle, klaster se sastoji od primarnog i sekundarnog servera koji rade po principu active/standby režima kojim se obezbedjuje da sekundarni server automatski preuzima sve funkcije u slučaju otkaza primarnog servera. U slučaju otkaza WAN linkova IP telefoni na udaljenim lokacijama se automatski registruju na lokalne voice-gateway rutere na bazi Survivability funkcije. Na taj način se obezbedjuje visok nivo raspoloživosti i pouzdanosti IP telefonskih servisa za krajnjeg korisnika.

Implementacijom IP telefonskog rešenja ujedno se rešava i pitanje lokalnih računarskih mreža (LAN). Za svaki IP telefon potrebno je obezbediti jedan switchport po mogućstvu sa podrškom za IEEE 802.3af Power Over Ethernet standard kojim se omogućava napajanje preko UTP kabla čime se izbegava korišćenje eksternih power adaptera i tako generiše značajna ušteda električne energije. Dodatno, većina IP telefona različitih proizvođača ima integrisani dvoportni switch. Jedan port se koristi za povezivanje samog IP telefona na LAN mrežu dok se drugi port koristi za povezivanje PC računara. Dakle, povezivanje PC računara na računarsku mrežu se realizuje preko IP telefona a u pristupnom delu računarske mreže dovoljno je obezbediti samo jedan switchport što direktno utiče na smanjenje i zaštitu investicije.

Moguće uštede

U okviru IP telefonskog rešenja svi korporativni razgovori na nivou jedne kompanije su besplatni, što znači da se svi pozivi izmedju lokacija obavljaju po lokalu posredstvom računarske mreže a ne preko javne telefonske mreže. Tako se za svaki minut razgovora izmedju dve lokacije generiše ušteda u vrednosti gradske (0.59 din./min.) ili medjugradske tarife (2.96 din./min.) u zavisnosti da li  lokacije pripadaju istom ili različitim gradovima.

Ukoliko dve lokacije pripadaju različitim gradovima, adekvatnim Dial-plan dizajnom za medjugradske van-korporativne pozive može se obezbediti svodjenje medjugradske tarife na gradsku. Primera radi, poziv upućen sa Beogradske lokacije na javni telefonski broj u Novom Sadu, umesto da se procesira lokalno preko javne telefonske mreže njegovo procesiranje se vrši preko računarske mreže i IP telefonskog segmenta u Novom Sadu. Na ovaj način se medjugradska tarifa svodi na gradsku pri čemu se generiše ušteda od 2,37 din. po svakom minutu razgovora.

Sastavni deo IP telefonskog rešenja je standardno i IP/GSM gateway, uredjaj koji sa odgovarajućim brojem SIM kartica različitih operatera omogućava procesiranje poziva prema mobilnoj mreži po znatno povoljnijim tarifama u odnosu na klasičan način procesiranja putem javne telefonske mreže. Na ovaj način u proseku se generiše ušteda od oko 8-9 din. po svakom minutu razgovora a tačan iznos varira u zavisnosti od ugovorenog tarifnog paketa sa mobilnim operaterima. Ukoliko kompanija raspolaže sa SIM karticama koje su definisane u CUG – Closed User Group dodatno svaki poziv upućen sa IP telefona prema mobilnim telefonima zaposlenih je besplatan i generiše se ušteda od 13,35 din. po svakom minutu razgovora.

Integracijom IP telefonskog sistema sa VoIP provajderima posredstvom SIP signalizacionog protokola omogućava se procesiranje poziva ka inostranstvu po tarifama koje su 10 do 20 puta niže u odnosu na klasičan način procesiranja putem javne telefonske mreže. Tačan iznos tarife varira u zavisnosti od konkretnog VoIP provajdera i birane zemlje.

Integracijom IP telefonskog sistema sa Skype mrežom posredstvom SIP signalizacionog protokola i Skype-gateway uredjaja moguće je obavljanje poziva prema Skype kontaktima korišćenjem IP telefona i biranjem adekvatnog broja koji je mapiran od strane samog korisnika u odgovarajući Skype ID. Dodatno, Skype-gateway omogućava i procesiranje dolaznih poziva upućenih sa Skype mreže prema IP telefonskom sistemu. Dolazni Skype pozivi su posebno interesantni za zaposlene koji se često nalaze na službenom putu u inostranstvu. Korišćenjem Skype klijenta na PC računaru ili Smart mobilnom telefonu korisnik ima mogućnost da biranjem Skype ID kontakta kompanije terminira poziv na IVR govornom automatu kompanije i zatim bira dalje (broj lokala, gradski, medjugradski, mobilni ili internacionalni broj). Na taj način resursi privatnog IP telefonskog sistema postaju elegantno dostupni preko Skype mreže  na osnovu čega se mogu generisati velike uštede.

Bitna komponenta u implementaciji svakog IP telefonskog sistema predstavlja dobro osmišljen Dial-plan koji po pravilu podrazumeva irazličite kategorije prava pozivanja. Primenom odgovajuće kategorije prava pozivanja u skladu sa opisom radnog mesta na nivou svakog IP telefona moguće je realizovati restrikciju prava pozivanja internacionalnih, medjugradskih, mobilnih ili gradskih telefonskih brojeva kao i pozivanje plaćenih servisa poput glasanja i igara na sreću. To je još jedna komponenta koja direktno i značajno utiče na ukupno smanjenje telefonskih troškova jedne kompanije.

Ako se uzmu u obzir svi opisani scenariji na osnovu kojih je moguće generisati velike uštede jasno je da se uložena sredstva neminovno isplaćuju i da je ROI kalkulacija efikasna a povratak investicije brz što predstavlja nejveći argument, benefit i cilj IP telefonskog rešenja.

Pored svega navedenog moramo da imamo u vidu i činjenicu da je održavanje IP telefonskog sistema značajno jeftinije od održavanja klasičnih PBX centrala i da je administracija sistema prilagodjena i bliska zaposlenima u IT sektoru koji se inače bave održavanjem računarske mreže.

Na kraju treba napomenuti da je ovo samo početak priče na temu IP telefonije. U narednim izdanjima bavićemo se detaljnije opisom različitih funkcionalnosti i proizvoda koji svojim karakteristikama nalaze značajno mesto na našem tržištu.

Advertisements

Diskusija

Nema komentara.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

Poslednje na Twitteru

Greška: Tviter nije odgovorio. Molimo vas da sačekate nekoliko minuta i da osvežite ovu stranicu.

Advertisements
%d bloggers like this: